Kil Maskesi Faydaları

kil maskesi faydaları

Kil Maskesinin Faydaları 

Toprağın, kayaların, yanardağlardan çıkan tüf ve lavların toz haline gelen parçalarından oluşan kil pek çok mineral barındırır. Ancak kil sadece toprak değildir. Yani toz haline gelmiş toprakla kil birbirinden farklıdır ve kil de çok daha yoğun şekilde mineraller vardır ve yapısal olarak toprağa göre çok daha küçük parçacıklardan oluşur.
Dünyanın farklı bölgelerinde farklı özelliklerde ve renklerde killer bulunuyor. Kilin rengini daha çok o bölgenin toprağının, kayalarının rengi ve volkanik bir bölge olup olmaması belirliyor. Yüz maskesi olarak kullanılan yeşil, pembe, beyaz, sarı killer çeşitli bölgelerden toplanan killer ve içerdikleri mineraller değişebiliyor.
Mineral bakımından zengin kilin cilt bakımında kullanılması yeni bir şey değil. Antik çağlardan beri cildi güzelleştirmek için kullanılıyor. Eski Mısır’da Kleopatra’nın güzellik sırlarından birinin kil maskesi olduğuna dair bazı rivayetler var. Aslında süt banyosu, çamur banyosu ve daha pek çok doğal cilt bakımı için “Kleopatra’nın güzellik sırrı” deniyor ama Kleopatra’yı yakından görmediğimiz için cildinin güzelliği hakkında bir fikrimiz yok. Ama kilin cilt için faydalı mineraller içerdiği “kesin bilgi”.

Kil Maskesinin Faydaları Nelerdir?

Cilt yüzeyindeki fazla yağı alan kilin en önemli faydası aşırı yağlı ciltlerde yağ üretimini dengelemesi. Düzenli olarak kullandığınızda cildinizin daha az yağlandığını göreceksiniz.
Tabii yağın fazlası gidince cilt gözenekleri de daha az tıkanıyor. Ayrıca yağ, kir nedeniyle tıkanan gözenekleri açmak için de kil maskesi kullanabilirsiniz.
Gözeneklerin tıkanması demek daha sık sivilce ve siyah nokta oluşumu demek olduğu için kil maskesiyle bu sorunları önleyebilirsiniz.
Kil maskesinin bir diğer faydası barındırdığı minerallerle cildi beslemesi ve doğal bir parlaklık vermesi.

Kimler Kil Maskesi Kullanabilir?

Kil maskesi daha çok yağlı ciltler için önerilmektedir. Çünkü kil maskesinin en önemli özelliği fazla yağı dengelemesidir. Bu anlamda en güçlü etkisi olan kil yeşil kildir. Yani kuru bir cildiniz varsa yeşil kil kullanmanız önerilmez.
Ama diğer kil çeşitleri, özellikle beyaz kil çok yağlı olmayan ciltlerde de kullanılabilir. Kurutucu etkisi yeşil kile göre daha azdır.
Cildiniz kuru ve hassassa kil maskesini yüzde bekletme süresini azaltarak cildinizin kurumasını engelleyebilirsiniz. Ayrıca kille birlikte bal ve yoğurt gibi nemlendirici etkisi olan diğer malzemeleri kullanarak kilin kurutucu etkisini azaltabilirsiniz.
Kil maskesini tüm yüzünüze sürmenize gerek yok. Örneğin sadece “T bölgesi” yağlanıyorsa hazırladığınız kil maskesini sadece bu bölgeye sürerek etkisini görebilirsiniz.
Aslında kil maskesini kullanıp kullanamayacağınız biraz da size kalmış bir durum ve deneme yanılma yöntemiyle kilin cildinize iyi gelip gelmediğini öğrenebilirsiniz.

Cilt Bakımında En Çok Kullanılan Kil Türleri

Farklı kil türlerinin cilde farklı faydaları olduğundan bahsetmiştim. Şimdi en sık kullanılan kil türleri ve faydaları hakkında biraz bilgi vereyim.
Bentonit Kil (Beyaz Kil): En etkili killerden biri olan bentonit kili sivilcelere karşı etkilidir ve sivilceler nedeniyle tahriş olan cildi yatıştırır. Egzama, sedef nedeniyle tahriş olan cildi sakinleştirmek için de kullanılan bentonit cilde faydalı mineraller bakımından zengindir.
Yeşil Kil: Aşırı yağlı ciltler için önerilen yeşil kil magnezyum, kalsiyum, potasyum, fosfor ve silika gibi cilt için önemli mineraller içerir. İyileştirici etkisi vardır ve sivilcelerin normalden daha kısa sürede geçmesine yardımcı olur.

Kil Maskesi Ne Sıklıkta Kullanılmalı?

Yağlı bir cildiniz varsa kil maskesini haftada 1 en fazla 2 kez kullanabilirsiniz. Kuru, az yağlı ve hassas cildi olanlar ayda 2-3 kez kullanabilir.
Kil maskesini yüzünüze sürdüğünüzde çok kurutmaması ve cildinizi tahriş etmemesi için 10 dakikadan fazla bekletmeyin. Bazı kaynaklarda “kil maskesini kuruyuncaya 20-30 dakika kadar yüzünüzde bekletin” diyor ama kil maskesi tamamen kurusa cildi tahriş edebilir ve maske sonrası cildiniz kızarabilir.
Satın aldığınız kile metal eşya değdirmemeniz de önemli. Çatal, kaşık veya metal kaplar kilin etkisinin azalmasına yol açıyor. Maskeyi hazırlarken plastik veya tahta karıştırıcı kullanmalısınız.
Artan malzemeyi çöpe atmanız gerekmiyor çünkü kil maskesi 3-4 buzdolabında muhafaza edilebilir.

Kil Maskesine Hangi Malzemeler Eklenebilir?

Kili sade olarak kullanabileceğiniz gibi bazı diğer doğal malzemelerle maskenin içeriğini zenginleştirebilir ve etkisini artırabilirsiniz.
Kille birlikte en çok kullanılan diğer malzemeler; toz haline getirilmiş yulaf ezmesi, süt tozu, süt, yoğurt, bal, portakal kabuğu ve limon suyu.
Bunlara ek olarak limon yağı, kayısı çekirdeği yağı, havuç çekirdeği yağı, lavanta yağı, biberiye yağı, sandal ağacı yağı ve çay ağacı yağı gibi cilde faydalı esansiyel yağları da kil maskenize ekleyebilirsiniz.
Cilt tipinize göre kil maskesinde kullanabileceğiniz yağlar şöyle;
Normal cilt; sedir, sardunya, bergamot, yasemin, lavanta, soya, çuha çiçeği, badem, portakal, gül ve çay ağacı yağı.
Karma cilt; sardunya, gül ağacı, bergamot yağı.
Kuru cilt; badem, havuç tohumu, sedir ağacı, adaçayı, yasemin, sardunya, lavanta, portakal, hint, buğday tohumu, sandal ağacı ve bergamot yağı.
Yağlı cilt; sedir, sardunya, lavanta, limon, nane, sandal ağacı, ardıç, melisa, kişniş, greyfurt, biberiye, gül, okaliptüs, bergamot yağı.
Hassas cilt; papatya, gül, havuç, portakal, yasemin, gül ağacı ve civanperçemi yağı.

Her Cilt Tipine Uygun Kil Maskesi Tarifi

Bu maskeyi hazırlarken yağlı cildi olanlar yeşil kil, kuru ve hassas cildi olan beyaz kil kullanabilir.
Seçtiğiniz kilden 1 yemek kaşığını kaseye alın. Kili yüze uygulanabilecek kıvama getirmek için; yağlı cildi olanlar sadece su, sadece T bölgesi yağlı olanlar süt, kuru ve hassas cildi olanlar jojoba yağı kullanabilir.
Maskeyi yüzünüze uyguladıktan sonra 10 dakika bekletin ve bol ılık suyla yıkayın. Kuruluk hissederseniz iyi bir nemlendirici kullanın.
http://metin2blogun.blogspot.com/2015/08/kil-maskesi-faydalar.html

Kil Maskesi Faydaları Reviewed by Blog on Ağustos 17, 2015 Rating: 5

Hiç yorum yok:

All Rights Reserved by Hile 2021 © 2016 - 2017
Powered By

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
microsoft twinoid